Yrittäjät kokoontuivat torstaina 16.5. Mäntän ja Vilppulan Yrittäjien ja MW-Kehityksen perinteisille yritysaamukahveille kuulemaan koulutusverkoston kuulumisia ja keskustelemaan elinkeinoelämän ajankohtaisista asioista. SASKY ja TAMK ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita.
Tämän vuoden tammikuussa Sasky Mäntän seudun koulutuskeskuksen (MSKK) rehtorina aloittanut Katja Lehtinen kertoi MSKK:n kuulumisista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Opiskelijoita on toistaiseksi riittänyt. Vuonna 2018 MSKK:ssa opiskeli noin 750 henkilöä ja 2023 noin 840. Tälläkin hetkellä opiskelijoita on 800. MSKK tarjoaa 11 alaa, joihin oli kevään yhteishaussa 350 hakijaa. Perustutkintoon oli vähän yli 300 hakijaa, loput hakemuksista tuli tutkintoon valmistavaan koulutukseen. Suosituimmat alat ovat sähkö-, automaatio-, kone- ja metalli- sekä autoala. Kansainvälisiä hakemuksia on tullut puhtaus- ja kiinteistöpuolelle. Verkko-opiskeluun on hyvin riittänyt opiskelijoita ja vielä ei ole varmaa, pystyykö kaikkia hakijoita ottamaan.
Työelämäyhteistyötä kehitetään ja sille suunnitellaan toimivat prosessit, joihin kuuluvat muun muassa säännöllinen yhteydenpito ja palautemenetelmä. Koulutusta mietitään tarvelähtöisesti ja yhdessä yritysten kanssa. Tutkinnon osia esimerkiksi on mahdollista suunnitella ja räätälöidä paikallisen tarpeeseen. Suorittamalla pelkästään yksittäisen tutkinnon osan tai osia koko tutkinnon sijaan voi nopeasti päivittää tai saada tarvittavaa osaamista. Erilaisia tutkinnon osiota opiskelevista kehittyy moniosaajia, jotka ovat nykypäivää.
Haasteena on harjoittelupaikkojen puute, mikä viivästyttää tutkintojen loppuun saattamista. Etenkin sosiaali- ja terveysala kärsii harjoittelupaikkojen puutteista, mutta puutetta on myös muilla aloilla. Kansainvälisten opiskelijoiden on vielä haasteellisempaa saada harjoittelupaikkoja, sillä vaateet kielitaitoa kohtaan ovat yleensä hyvin kovat.
”Kansainvälisille opiskelijoille on annettava mahdollisuus kehittyä, sillä kokemuksen mukaan kielitason nosto voi olla työpaikalla hyvinkin nopea”, toteaa Lehtinen.
MSKK miettii jo nyt ennakoivasti tulevaisuuden tarpeita, sillä muutoksia on edessä. Ysiluokkalaisten määrä tulee tippumaan viiden vuoden sisällä. Ammatillisestä koulutuksesta leikataan, mikä tulee koskemaan Saskyä kokonaisuudessaan. Myös aikuiskoulutusraha loppuu. Vielä ei ole tiedossa, miten nämä vaikuttavat tarkalleen. Haasteita mietitään myös yhdessä muiden koulutuksien järjestäjien kanssa.
Aiko Academy auttaa työntekijätarpeiden täyttämisessä
Aiko Academy Oy:n toimitusjohtaja Urmas Tiits kertoi SASKY koulutuskuntayhtymän (Sasky) tytäryhtiön toiminnasta. Aiko Academy tarjoaa monimuotoisia koulutus-, asiantuntija- ja konsultointipalveluja koko maahan, ja asiakkuuksia onkin ympäri Suomen. Palveluihin kuuluvat mm. kortti- ja lyhytkoulutuksia, tilauskoulutuksia ja ELY:n tukemia Täsmä-, Rekry- ja MuutosKoulutuksia. Sasky ja Aiko Academy tekevät tiivisti yhteistyötä.
Aiko Academy auttaa mielellään työntekijätarpeiden täyttämisessä.
”Yksi mahdollisuus olisi rakentaa verkosto mikro- ja pk-yrityksistä, joka voisi lähteä suunnittelemaan yhteistä koulutustarvetta”, pohtii Urmas Tiits.
Näin yhden pienen yrityksen ei tarvitsisi yksin sitoutua vaan verkostossa olisi muitakin yrityksiä. Koulutuksen on kuitenkin tapahduttava paikkakunnalla, ja myös harjoittelu- ja työpaikkojen on oltava täällä.
TAMK hakee yrityskumppaneita syksyn opintojaksoille ja insinööriopiskelijoiden projekteille
Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) aluekehittäjä Jussi Savolainen kertoi, että TAMK hakee syksyn opintojaksoille yrityksiä, joille opiskelijatiimi voisi selvittää tai toteuttaa tiettyjä asioita esimerkiksi vastuullisuuteen tai markkinointiin liittyen. Opiskelijatiimit voisivat esim.
- tutkia yrityksen vastuullisuuden ja kestävyyden ja kiertotalouden tilaa,
- tehdä viestinnällinen/markkinoinnillinen kampanja teemaan liittyen tms.,
- rakentaa yritykselle koulutuspaketin,
- selvitellä miten ison asiakkaan siirtyminen kestävyysraportoinnin piiriin vaikuttaa yrityksesi ilmoitusvelvollisuuksiin.
Yritysyhteistyökumppaneita etsitään opintojaksoille Sosiaalinen, eettinen ja ekologinen vastuu liiketoiminnassa ja Vastuullisuus ja laatu liiketoiminnassa. Kummallekin toteutukselle etsitään 6–7 yritystä. Näin ollen yhteistyöyrityksiä tarvitaan yhteensä 12–14. Yrityksille yhteistyö ja opiskelijatiimin tekemät tehtävät ovat maksuttomia. Lue lisää täältä.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä vastuuopettaja Tiina Wickman-Viitalaan. Tavoitat Tiinan sähköpostitse osoitteesta tiina.wickman-viitala@tuni.fi tai puhelimitse numerosta +358 50 311 9747. Tiina palaa kesälomilta 5.8.2024.
Insinööriopiskelijoiden projektit
Lisäkasi 3. ja 4. vuoden insinööriopiskelijat tarvitsevat yksittäisiä projekteja. Opiskelijoita on mm. seuraavista koulutuksista:
- environmental engineering
- metsätalous
- laboratoriotekniikka
- biotuotetekniikka
- ajoneuvotekniikka
Edeltävien vuosien projektiaiheina ovat olleet esim. vedenkäsittelyteknologian ympäristövaikutusten kartoitus, metsänhoitoyhdistyksen asiakastyytyväisyyden mittaus, työkoneen GPS-ohjaus, aurinkovoiman rakentaminen, kartonkikoneen prosessiselvitys, kemiallisten analyysien menetelmänkehitys, erikoispaperien ominaisuuksien parantaminen ja oppimateriaalin kehittäminen. Myös insinööriopiskelijoiden toteuttamat projektit ovat yrityksille maksuttomia. Tavoite on, että projektit valmistuvat jouluun mennessä.
Projektiaiheita voi ilmoittaa 31.8.2024 mennessä tämän lomakkeen kautta. Lisätietoja insinööriopiskelijaprojekteista antaa projektityökurssin koordinaattori Maarit Korhonen (maarit.korhonen@tuni.fi, puh. 040 838 3707).
TAMK järjestää Vastuulliset pakkaukset ja tekstiilit-koulutusta, jonka kohderyhmänä ovat pakkaus- sekä tekstiili, muoti ja näitä tukevilla aloilla työskentelevät, ja niille aikovat, jotka haluavat päivittää puhtaan siirtymän ja biopohjaisten materiaalien osaamistaan. Koulutusta voi suorittaa joustavasti työn ohessa (2–28 op) ja se on maksutonta (JOTPA-rahoitus). Koulutus sisältää seuraavia aiheita:
- Puhdas siirtymä
- Biopohjaiset materiaalit
- Pakkaustekniikka
- Tekstiilitekniikka
- Regulaatio ja liiketalouden osaaminen
- Osaamista hiilijalanjäljen laskentaan
Lisätietoja koulutuksesta antaa Kai Lankinen (kai.lankinen@tuni.fi, puh. 050 320 4476).