Matkalla Suomen Sydämessä -hanke järjesti yrittäjilleen verkostoillan täynnä asiaa.

Verkostoillan aloitti opastettu kierros Serlachius-museo Göstalla. Sen jälkeen tarjolla oli tuhti tietopaketti matkailusta: seitsemän kunnan Matkalla Suomen Sydämessä –verkostohankkeesta, kansainvälisestä markkinoinnista sekä Voimaa Pirkanmaan matkailuun -hankkeen tarjoamista mahdollisuuksista. Kuulolla oli lähes kolmekymmentä yrittäjää ja kuntien edustajaa.

Projektipäällikkö Anni Inkiläinen kertoi siitä, mitä Matkalla Suomen Sydämessä -hankkeessa on tehty vuonna 2016 ja mitä on suunnitteilla vuodelle 2017. Hankkeen markkinoinnin pääpaino on tulevana vuonna nimenomaan saksankieliseen Eurooppaan, jossa osallistutaan kaksille messuille Hampurissa ja Münchenissä. Matkalla Suomen Sydämessä -esitettä painetaan suomeksi, saksaksi, englanniksi ja venäjäksi sekä julkaistaan sähköiset versiot. Myös sähköistä markkinointia on tarkoitus kehittää tulevana vuonna. Tulevan vuoden yrityksien koonti on parhaillaan loppusuoralla.

Nordic Marketing Gmbh:n toimitusjohtaja Jan Badur kertoi Skype-esityksen kautta kansainvälisestä markkinoinnista keskieurooppalaisesta näkökulmasta. Hän korosti mm. sitä, että saksankielisellä markkina-alueella asiakkaat, myös matkanjärjestäjät ovat tottuneet palvelukulttuuriin, jossa tuotteen myyjä vie tarjolle valmiin tuotteen ja paketin eikä odottele että hänelle päin soitetaan ja kysytään perään. Suomalaisittain ajateltuna tarvitaan paljon aktiivisempaa markkinointiotetta, mikä ei meidän itsepalvelukulttuurissamme ole niinkään selviö. Lisäksi tärkeää on jatkuvuus, jolla saavutetaan uskottavuus toimijoiden keskuudessa. Pitää olla esillä pitkäjänteisesti ollakseen vakuuttava. Badur korosti myös, että kansainvälisessä kaupassa on erittäin tärkeää vastata asiakkaalle nopeasti. Jos olet pahassa paikassa saadessasi viestin, voit lähettää vastauksen, että ”kiitos viestistä, palaamme siihen pian”. Se ei yksinkertaisesti toimi, että vastaa täydellisellä tarjouksella kahden viikon kuluttua tarjouspyynnöstä. – Suomella on nyt hyvä noste kansainvälisissä matkailupiireissä, siihen saumaan on hyvä iskeä markkinointiponnistuksilla, innosti Badur.

Mikko Lindell Mäkelän Lomituvilta piti yrittäjän puheenvuoron, jossa kertoi ulkomaalaisten vieraiden oleva merkittävässä roolissa heidän yrityksensä kävijöistä. Lindell korosti sitä, että merkittävää kasvua matkailuun voidaan saada nimenomaan kansainväliseltä puolelta ja tässä kohtaa yrittäjien ja alueiden yhteiset ponnistukset ovat merkittävässä roolissa.

Anne Spårman –Sievola kertoi lopuksi Voimaa Pirkanmaan matkailuun –hankkeen tehdyistä ja tulevista toimenpiteistä. Kyseinen hanke järjestää matkailuyrittäjille mm. erilaisia koulutuksia, lehdistö- ja bloggarivierailuja sekä erilaisia markkinointitoimenpiteitä. Kyseisen hankkeen puitteissa on tulossa mm. Laatukoulutusta sekä tuotekehittelyä.

Matkalla Suomen Sydämessä –hanke on toiminut MW-Kehityksen koordinoimana jo syksystä 2013 lähtien Juupajoen, Mänttä-Vilppulan, Ruoveden, Virtain, Oriveden, Jämsän ja Keuruun verkostoyhteistyöllä. Tämä matkailuverkosto on koonnut resurssit yhteen ja markkinoinut aluetta pääsääntöisesti kansainvälisillä matkailumarkkinoilla yhtenäisenä Sydän-alueena. Matkailuverkostossa mukana ovat olleet kunnat, kehitysyhtiöt ja matkailuyritykset. Hankkeessa on koottu vuosittain esite eri kieliversioilla sekä markkinoitu aluetta matkailumessuilla Saksassa ja Venäjällä. http://www.visitheartfinland.fi/

Lisätietoja: Anni Inkiläinen, puh. 044 300 2345
etunimi.sukunimi(at)manttavilppula.fi