Kulunut korona-kesä on ollut matkailuyrittäjille monimuotoinen. MW-Kehityksen elokuussa tehdyn kyselyn pohjalta matkailutoimijoiden tilanteet ovat vaihdelleet hyvinkin paljon.

Taidekaupungin majoitusyrittäjistä osa on kokenut, että kesä on ollut hiljaisen alun jälkeen kohtuullinen ja viime vuoden kaltainen tai jopa erittäin hyvä. Erityisesti mökkejä tai yksittäisiä huoneistoja tarjoavilla on ollut hyvä kesä. Luonnonläheiset majoituspaikat ja luonnossa tapahtuvat omatoimiset aktiviteetit ovat olleet kesän menestyjiä. Myös majoittajien on ollut huomioitava Covid-19-tilanteen aiheuttamat rajoitteet, mm. pyrittävä järjestämään majoitustilat väljästi.

Päivi Viherkosken mukaan Serlachius-museoiden kesän kävijämäärät olivat määrällisesti tavanomaisen kesän mukaiset.
– Viimeisen neljän vuoden aikana kesä-heinäkuun kävijämäärä on vaihdellut 33 000 ja 40 000 välillä ja nyt lukema on yli 35 000, joten normaalissa mennään. Kesän kävijät lähtivät hitaasti liikkeelle, joten kesäkuu oli hitusen normaalia hiljaisempi, heinäkuu vilkas.  Nyt oli paljon uusia kävijöitä (nuoria ja lapsiperheitä), sillä vakiseniorikävijöitä oli vähemmän kuin yleensä ja ryhmät puuttuivat. Serlachius-museoilla korona ja sen ennustamattomuus ovat vaikeuttaneet museotoiminnan suunnittelua, mutta käyntikokemusta ei korona ei ole juuri haitannut. Asiakkaat ovat kiitelleet museoiden vastuullisia koronatoimintoja.

Aktiviteettien ja tapahtumien osalta koronan vaikutus on ollut suurempi. Osalla aktiviteettejä järjestävistä yrittäjistä on ollut noin puolet vähemmän toimintaa aikaisempaan verrattuna, osalla toimintaa ei ollut juuri lainkaan. Suuret juhlat ja tapahtumat, mm. Mäntän kuvataideviikot ja Musiikkijuhlat siirrettiin vuoteen 2021, mikä on vaikuttanut Taidekaupungin kokonaiskävijämäärään. Vuosittain Mäntän kuvataideviikoilla ja Musiikkijuhlilla vierailee yhteensä noin 20 000 kävijää, joten niiden siirtyminen on vienyt merkittävän osan matkailutoimijoiden tuloista.

Taidekaupungin matkailuneuvonta toimi kesällä lähinnä chatin ja puheluiden avulla, kun Asiointipisteen asiakaspalvelu oli avoinna ajanvarauksella. Matkailijat löysivät chatin hyvin kesäkaudella, sillä heinäkuussa 21 % chat-kyselyistä liittyi matkailuun. Matkailuneuvonnan kysytyimpiä teemoja olivat majoitusvaihtoehdot sekä mitä tekemistä paikkakunnalla on. Erityisesti kaivattiin tekemistä lapsille, varsinkin maanantaisin, kun liikennepuisto on ollut kiinni.

Serlachius-museo Gustaf. Kuva: Jani Taipale