Innolink Access:in Jukka Aro kertoi Venäjän tämän hetkisestä businessilmapiiristä, liiketoimintakulttuurin ominaispiirteistä ja Venäjän markkinoiden kartoittamisesta.

Vuoden ensimmäisessä yrittäjien aamukahvitilaisuudessa torstaina 16.1. vieraana oli Innolink Access Oy:n toimitusjohtaja Jukka Aro. Puheenvuoronsa aluksi Aro esitteli lyhyesti Innolink Groupin, joka auttaa niin henkilöstön rekrytointikysymyksissä, markkinatutkimuksissa, markkinointiviestinnässä kuin kansainvälistymispalveluissakin. Innolink Groupiin kuuluvan Innolink Acces Oy:n toimialana on yritysten kansainvälistämisen suunnittelu ja johtaminen. Innolink Access osallistuu toimeksiannoissaan mm. asiakkaisen viennin edistämiseen. Päätoimipiste sijaitsee Pietarissa.

Jukka Aro kertoi Venäjän markkinoista, joita ei periaatteessa voi kutsua yhdeksi markkina-alueeksi, sillä Venäjä koostuu useista erilaisista markkina-alueista, jotka sijaitsevat maantieteellisestikin kaukana toisistaan. Venäjällä lainsäädäntö on epästabiilia ja säännökset muuttuvia, lisäksi pienilläkin talousalueilla on itsemääräämisoikeus.

Venäjän markkinoiden tutkiminen kannattaa, sillä kaupan esteitä on paljon. Toisaalta etabloituminen Venäjälle on kannattavaa, sillä potentiaali menestyä on hyvin suuri. Pk-yrityksille esteet ovat hyvin ylitettävissä. Tällä hetkellä Venäjän markkinoilla businesspäätökset ovat hieman jumissa, markkinat odottavat ja valuuttakurssit heikkenevät pikku hiljaa. Yhtenä syynä voivat olla Sotshin olympialaiset, ja tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti niiden jälkeen. Venäjä on yhdistysten, kauppakamarien ja seminaarien luvattu maa, jonka takia etabloitumisessa Venäjälle paikallinen tuki on erittäin tärkeää.

Jukka Aron puheenvuoron jälkeen Jaakko Vastamäki kertoi 5.12.2013 perustetusta osuuskunnasta, jonka tarkoituksena on koota yhteen 40 suomalaista yritystä ja pyrkiä Venäjän markkinoille. Ilkka Nikmo muistutti Mänttä-Vilppulan ystävyyskaupungista Staryi Oskolista, joka sijaitsee Oskol-joen varrella Belgorodin alueella. Staryi Oskolin asukasluku on 221 000 ja kaupungin rautamalmivarannot ovat yhdet maailman suurimmista. Kaupungissa kaivetaan yli kahdeksan miljoonaa tonnia rautamalmia vuodessa.