MW-Kehityksen ja Mänttä-Vilppulan kaupungin marraskuun aamukahvitilaisuus yrittäjille järjestettiin Serlachius-museo Gustafissa torstaina 14.11.2013. Yli 40 henkilöä saapui kuuntelemaan puheenvuoroja museon rakennushankkeesta ja uusista palveluista.
Ohjelmajohtaja Antti Korkka MW-Kehityksestä piti tilaisuuden avauspuheenvuoron, jossa hän kertoi kehitysyhtiön ja kaupungin suunnitelmista kehittää matkailumarkkinointia ja taidekaupunki-brändiä. Vastuu matkailusta ja markkinoinnista siirtyy MW-Kehitykselle vuoden 2014 alusta.
Serlachius-säätiön talousjohtaja Juha Roponen taustoitti puheenvuorossaan Serlachius-säätiön historiaa. Serlachius-säätiö on perustettu vuonna 1933 ja sen tarkoituksena on ”rakentaa ja ylläpitää Mäntän teollisuusyhdyskunnassa museoita, joissa on hyvää kotimaista ja ulkomaista, uutta sekä vanhaa taidetta, sekä kaunistaa yhdyskuntaa säätiön varoilla.” Joenniemen kartano on otettu kokonaisuudessaan museokäyttöön vuonna 1984 ja valkoinen talo 2003. Serlachius-säätiö työllistää 30 kokoaikaista työntekijää ja kesäkaudella enemmän sekä välillisesti myös vartioinnissa, näyttelyrakentamisessa ja kiinteistönhoidossa.
Serlachius-säätiön taidekokoelma sisältää tuhansittain teoksia. Sähköiseen kokoelmanhallintajärjestelmään on jo tallennettu 4427 teosta, 41 830 kulttuurihistoriallista objektia ja yli 150 000 valokuvaa. Daniel Hlavacek kysyi, mitkä ovat ne tunnetuimmat teokset, joiden voi kertoa kuuluvan Serlachius-säätiön kokoelmaan. Serlachius-museoiden kehittämispäällikkö Päivi Viherkoski vastasi, että mm. Gallen-Kallelan Symposium, Albert Edelfeltin Porilaisten marssi sekä Helene Schjerfbeckin teokset.
Göstan laajennus valmistuu kesällä 2014
Juha Roponen kertoi Göstan laajennuksen olleen nelivaiheinen projekti: ensin laadittiin hankesuunnitelma ja tehtiin rakennuspäätös, sitten järjestettiin kansainvälinen arkkitehtikilpailu, kilpailun ratkettua jatkui suunnittelu ja sen jälkeen päästiin rakentamaan. Tasan vuosi sitten, 13. marraskuuta 2012, kaatuivat ensimmäiset puut Joenniemessä. Nyt, tasan seitsemän kuukauden kuluttua, kesäkuun 14. päivä 2013, aukeaa Göstan laajennus. Göstan laajennushankkeeseen ryhdyttiin koska museon tilat koettiin liian pieniksi, haluttiin esitellä laajemmin omaa kokoelmaa ja tehdä enemmän vaihtuvia näyttelyitä. Serlachius-museot halusivat myös ottaa isomman roolin ja Gustaf Serlachiuksen perintö vuodelta 2009 osaltaan mahdollisti rakennuspäätöksen tekemisen.
Uuteen laajennusosaan tulevat museon uudet aulapalvelut ja sisäänkäynti. Laajennusosasta on käynti yhdyskäytävää pitkin vanhalle puolelle. Laajennusosaan tulee 200-paikkainen juhlasali, ravintola, museokauppa, museopedagoginen tila jne. Myös museon henkilökunnan toimistotilat siirtyvät sinne kokonaisuudessaan. Kokoelmanhoitoon liittyvät käsittely-, varasto-, arkisto- ja konservointitilat saavat myös paikkansa laajennusosasta. Myös Taavetinsaareen vuonna 1975 purettu silta rakennetaan uudelleen ja saareen tehdään kulkureittejä, maisemointia ja myöhemmin myös saaripaviljonkeja.
Laajentuvan museon palvelut
Serlachius-museoiden kehittämispäällikkö Päivi Viherkoski kertoi omassa puheenvuorossaan laajentuvan museon palveluista. Ravintolasta on tulossa monenlaisiin palvelutarpeisiin vastaava; sieltä saa niin maukasta ja mutkatonta kohtuuhintaista ruokaa kuin myös huippukokkien annoksia. Tämä avaa uudenlaisia mahdollisuuksia bisnesmatkailussa. Paikallisten matkailuyrittäjien kanssa jatketaan hyvää yhteistyötä. Markkinoinnissa pääkohderyhmiä ovat yritysasiakkaat, matkanjärjestäjät ja –kerääjät sekä individuaalimatkailijat. Markkinointitoimenpiteitä tehdään paljon messuilla, printtimediassa ja sosiaalisessa mediassa. Myös elokuva- ja radiomainontaa harkitaan. Puheenvuoronsa lopuksi Päivi Viherkoski heitti yrittäjille ja muille yhteistyökumppaneille vastaanotettavaksi kopin; ”Mitä voisimme tehdä yhdessä? Voisiko taksien tai rekkojen kylkiin saada mainoksia, miten muuten voisimme näkyä yhdessä? Ideoita otetaan vastaan, yhteistyöstä hyödymme me kaikki.”